1 : 1 Dan Graham : Ben d’Armagnac
Joi 28 Octombrie ora 19.00
Cel de-al doilea eveniment din noua serie 1:1 este dedicat artiştilor Dan Graham şi Ben D’Armagnac.
Dan Graham (n. 1942, Urbana, Illinois, SUA) trăieşte şi lucrează în prezent la New York. Cariera sa pe scena de artă a început în 1964 când s-a mutat la New York şi a deschis galeria John Daniels. Graham a început să folosească filmul şi video-ul pentru a crea propriile sale lucrări în anii ’70. El încorporează oglinzi, ferestre, camere de supraveghere şi video-proiectoare în instalaţiile sale multi-media pentru a investiga actul de a vedea şi de a fi văzut. Opera sa multi-disciplinară implică activ spectatorul prin manipularea şi dizlocarea percepţiei sale. Pe lângă activitatea de artist, Graham este şi critic de artă şi teoretician.
1:1 prezintă lucrarea Audience/Performer/Mirror (aşa cum a fost concepută la De Appel în Amsterdam), 1977
Collections Netherlands Media Art Institute, De Appel
Ben d’Armagnac (n. 1940, Amsterdam, d. 1978) a studiat pictura la Academia Regală din Antwerp din 1959 până în 1963 şi a colaborat la un număr de proiecte de land-art cu Gerrit Dekker înainte de a-şi muta centrul atenţiei către performance art la începutul anilor ’70. A fost unul dintre artiştii olandezi proeminenţi care au performat la De Appel (Amsterdam) la începuturile instituţiei. Multe din lucrările lui explorează procesul de elaborare al artei ca pe un fel de tortură sau prizonierat pentru artist. Performance-urile lui au implicat frecvent experienţe “abjecte”, în special în relaţie cu fluide corporale, cum ar fi sânge sau vomă, folosite pentru a explora concepte psihoanalitice de interioritate şi exterioritate, precum şi chestiuni de auto-control fizic.
1:1 include: Performance (De Appel), 1975
Collection Netherlands Media Art Institute
Programul 1:1 propune publicului o întâlnire cu activitatea remarcabilă a unor artişti români şi internaţionali cu practici similare, prezentaţi în tandem. Fiind conceput sub forma unor seri de proiecţii de film şi video, desfăşurate o dată pe lună în spaţiul Centrului de Introspecţie Vizuală, 1:1 aduce în prim plan lucrări de referinţă pentru modul în care poate fi negociat raportul dintre artă, sfera publică şi condiţia individuală. Totodată, prin formatul său, programul creionează o hartă subiectivă a artei moderne şi contemporane unde anumite componente teoretice şi vizuale se întâlnesc sau, dimpotrivă, se despart, extinzând cadrele de interpretare a creaţiei acestor artişti.
Mai multe detalii pe: www.pplus4.ro