“Destroying Public Harmony” curator Andrei Craciun.

Destroying Public Harmony – 6-29 august, 2010
Brukenthal National Museum/Contemporary Art Gallery
Str. Tribunei Nr. 6, Sibiu

Vernisaj: 6 august, 13.30
Cu un drink follow up alaturi de curator de la 21.00 in Bohemian Flow, Piata Mica 26, Sibiu.

Curator: Andrei Craciun

Participanti: Etcetera presents the International Errorists (AR), Rainer Ganahl (A/US), Ciprian Homorodean (RO/BE), Martin Krenn (A), Ahmet Ogut (TR/NL), Catalina Niculescu (RO/UK)

Publicatie: “Destroing Public Harmony”, 64 pagini, Ro/En. Cu texte de Andrei Craciun, Doina Petrescu and Rainer Ganhl
Daca aveti drum prin Sibiu sau sunteti din Sibiu neaparat de participat.


Armonia sociala este problematica la nivelul responsabilitatii sociale si al implicarii individului in comunitate. Dincolo de etimologiile cuvantului si plaja variata de sensuri ale armoniei sociale, modul de a actiona al individului in comunitate trebuie sa respecte toate criteriile, dogmele si standardele morale impuse pentru ca input-ul sa nu deranjeze bunastarea sociala (dictata de binele comun). Armonia sociala este un termen vast, complicat si cu multe subterfugii si gasesc interesant de urmarit momentul intrarilor/iesirilor dintr-un grup uman compact si modalitatea an care aceste turbulente modifica caracterul general al notiunii.
Destroing Public Harmony, utilizandu-se de caracterul aparent utopic, vag si compromis, al notiunii de armonie, sub umbrela diversitatii de sensuri atribuite, asi propune sa intervina an cadrul unei comunitati armonioase, Sibiul, creand o platforma care sa dezbata conditiile an care publicul se manifesta an comunitatea sa, precum si modalitatea in care el este dispus la contra-armonie, fie ea revolutie, revolta, spaima sociala, neliniste. Distrugand o aparenta armonie sociala nu riscam nimic, ca cetateni avem dreptul la rasfrangere, revolta si razbunare impotriva comunitatii, bisericii, statului s.a.m.d.
Avem interdictii, reguli si standarde sigur, dar nu mai avem prevederi, avem sentimente morale, dar nu mai suntem datori, ne-am impacat cu Iisus, dar nu mai avem predici despre datoria omului si a cetateanului. Nu traim intr-o societate in care totul este permis, ci intr-o societate a unei “morale fara obligatie si fara sanctiune“ (Jean-Marie Guyau )
Noi nu este pluralul lui eu, nu este un rezultat de insumare. Relatia cu Celalalt nu este ireversibila, si este in mod esential neegala: “Eu are intotdeauna o responsabilitate mai mare decat a tuturor.” (Emanuel Levinas). Exista un razboi intre eu si lume. intotdeauna lumea va castiga. Armonia sociala este intangibila si prin urmare invincibila. (Extras from the text “Destroing Public Harmony” by Andrei Craciun, published in the publication of the exhibition).

Andrei Craciun (n. 1988) este curator, teoretician. A studiat arhitectura si, recent a inceput sa studieze istoria artei la Universitatea din Bucuresti. Practica si cercetarea sa se concentreaza pe relația dintre arhitectura, politica si sfera sociala. in acelasi timp este interesat de ariile de legatura dintre activism, gender, ca si de arhitectura participativa. Printre ultimele sale proiecte curatoriale se afla “100 de minute romanesti”. Din 2008 a fost numit coordonator al centrului de arta si cultura contemporana PAVILION UNICREDIT si in 2010 a fost assistant curator al BUCHAREST BIENNALE 4. in prezent lucreaza la un nou proiect curatorial “Utopia of Exotic” pentru Pavilion UniCredit. Traieste si lucreaza in Bucuresti.

Proiect sustinut de PAVILION – journal for politics and culture.

Imagine: Videostill from Martin Krenn, In Between the Movements, “NOG8”, video, 13 minutes.

Leave a Comment