Memoria mineriadei – Capete infierbintate – Diseara la CNDB

Exact acum douazeci de ani, Bucurestiul era trecut prin tavalugul minerilor.

Pe 15 iunie, « Capete infierbintate » isi propune sa readuca in atentia generatiilor actuale, intr-un mod perfomativ, acel eveniment nefast.

Marti, 15 iunie, Ora 20.00 in Studio 2, CNDB – 10 Lei Biletul.

13-15 IUNIE 1990

13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, propunand spectatorilor un act de retrocedare a memoriei colective si subiective. Evenimentele din zilele de 13-15 iunie 1990 au marcat o perioada de disensiuni socio-politice majore, cu efecte in devalorizarea democratiei romanesti, fragil instituite, in polarizarea societatii civile si in alterarea spiritului civic.

Proiectul are doua dimensiuni: o arhiva vizuala cu interviuri realizate cu cei care au fost implicati in evenimente si un spectacol de teatru documentar.

In cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 exista cel putin doua ipoteze asupra adevarului evenimentelor, daca nu chiar trei, coerente in interior, dar absolut incompatibile intre ele. In lipsa unor informatii suplimentare, stabilirea unui adevar istoric, de unde ar decurge identificarea unor vinovati si studierea mecanismelor de functionare ale sistemului care a produs evenimentele, devine imposibila.

In acest context, nu ne ramane decit sa ascultam marturiile actorilor evenimentelor, sa descoperim efectele acestor evenimentele asupra lor si asupra intregii societati romanesti post-1989, si, urmand sfatul lui George Santayana („Cine nu are memoria istoriei, risca sa o repete”), sa rememoram traumele fizice si psihice pe care cei implicati in aceste evenimente le-au suferit.

13-15 iunie 1990 este un proiect independent si autofinantat produs de Centrul de Introspectie Vizuala in colaborare cu tangaProject.

Leave a Comment